Zit je nu in de Alpen dan heb je het vast wel eens beter meegemaakt. Groene dalen en hogerop vaak vrij ijzige pistes is dan niet wat je voor ogen hebt. Maar goed, je moet er wat van maken wat velen van jullie gelukkig ook doen. De Oostenrijkse noordkant pakt vandaag overduidelijk de meeste zon. De lucht is vanwege de flink doorblazende zuidföhn behoorlijk "afgedroogd". Tegelijkertijd vinden we hier ook de hoogste temperaturen, met rond de 2000 meter in de middag waarden van rond de +5 graden C. In het Westelijke Alpengebied koelt het in de middag langzaam wat af. De vorstgrens daalt dan langzaam naar ongeveer 2700 à 2200 meter. Rond Tessin valt in de middag vanaf ongeveer 1800 meter mogelijk wat lichte sneeuw. Dit heeft te maken met wat lokale stau effecten. In de avond nadert uiteindelijk een zwak koufront het noordwestelijk Alpengebied. In die hoek valt dan af toe wat neerslag. Sneeuw vanaf ongeveer 1800 meter, in de nacht nog een paar honderd meter dalend. Het koufront oogt alleen niet al te actief. Het blijft dan ook bij wat bescheiden centimeterwerk. Oostenrijk houdt het op een paar spetters of vlokken in het westen na gewoon droog.
Noordzijde vanwege föhn duidelijk de hoogste temperaturen #WetterOnline
Samoëns via onze @Live Updates
Poolgebied heeft zijn eigen vuurwerk! Favang / Noorwegen @Raymond Mens
Later kouder met sneeuw?
Terwijl GFS ineens wat tegensputtert, houdt ECMWF de (sneeuw) moed er in! Het model dirigeert rond 8 januari een portie vochtige polaire lucht richting het Alpengebied. Het verantwoordelijke lagedrukgebied koerst dan naar verwachting via het Verenigd Koninkrijk via de Zuidelijke Noordzee razendsnel naar Oost Europa. Dit is voor de Alpen de bijna ultieme koers voor een serieuze west tot noordweststau situatie. Vanwege de consistentsheid van ECMWF neemt de betrouwbaarheid van deze uitkomst met de dag een stukje toe. Toch zijn er nog steeds wat mitsen en maren. De koers van het laag richting de Zuidelijke Noordzee bijvoorbeeld. Een paar honderd kilometer meer noordelijke koers bijvoorbeeld haalt de (sneeuw) angel er al weer snel uit. Het ligt in dit soort situaties erg nauw. De puzzel moet goed vallen. En dat blijkt dit seizoen tot nu toe een behoorlijk lastige opgave!
Een voorbeeldige koers van het lagedrukgebied bij ECMWF. Situatie rond 8 januari. #Wetterzentrale
Een ander aandachtspunt is de wat zuidelijkere koers van de straalstroom. Belangrijk punt hierin is dat de straalstroom licht blijft meanderen. Koufronten en tijdelijk wat zachtere fases wisselen elkaar dan in rap tempo af. En juist op die overgangszones valt de Big Snow voor de Alpen. Voor de precieze details met betrekking tot de sneeuwval is het nog wat te vroeg. We houden de situatie voor jullie scherp in de gaten!
Een fijne dag nog en graag tot morgen!.
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael
Bekijk je het weerbericht via de mobiele site? Download dan onze app voor een betere ervaring:
Bedankt weer Micheal. Wij vertrekken zondag richting Schruns in Montafon. Niet de beste omstandigheden maar we gaan er zeker iets moois van maken. Hoge pistes blijken nog redelijk goed te zijn. We gaan het zien!
Matthijs Rouw | 02-01-2023 - 07:50
Goede morgen, en de beste wensen voor 2023. Hoe verloopt het weer tot en met zondag? Weinig nieuwe sneeuw helaas maar wordt het zonnig ook dan? Vertrekken morgen richting Ischgl. Alvast bedankt.
Olivier VM | 02-01-2023 - 08:17
Zon is er bijna bij in Belle Plagne. Weer een dag sneeuwschaatsen en 's middags papskien.
Hans H | 02-01-2023 - 08:39
Is het echt zo erg op die hoogte? Ik hoop dat jullie toch nog wat sneeuw mee pakken deze periode. Succes !!
Marco ski | 02-01-2023 - 08:47
Boven de circa 2200 nog goed masr dunne laag. Gletsjer gaan we zo uitproberen. Zal wel druk zijn. Zon maakt ook veel goed ;-)
Hans H | 02-01-2023 - 09:05
Bedankt voor de dagelijkse sneeuw update en de respons van de vaste gasten op dit forum op mijn vragen.
Bedoeling was dat wij nu onderweg zouden zijn naar Samoens (mooi gebied waar we vorig jaar maar liefst 2x zijn geweest). Gezien het feit dat de pistes dicht zijn toch besloten om niet te gaan.
Het is ook niet meer gelukt om nog iets betaalbaars te vinden in de andere gebieden. Dit en het feit dat de condities niet echt verbeteren en we maar 5 dagen op de skies zouden staan. Daarom donderdag een dagje naar Botrop (ook leuk voor de kids).
We gaan ons nu richten op de Carnavalsvakantie. Hopelijk ligt er dan genoeg sneeuw.
Jammer genoeg niet onze reissom teruggekregen. Het wordt natuurlijk steeds lastiger om iets te vinden.
Maar in de kerstperiode gaan wij niet meer op voorhand een reservering maken.
Ik denk dat de verhuurders hun boekingsvoorwaarde de komende jaren zullen moeten gaan aanpassen.
Last minute bookingen zullen de voorhand gaan nemen. Voor de laag gelegen gebieden zal het seizoen steeds korter worden. Wat betekend dat de prijzen omhoog gaan. De hoog gelegen gebieden zullen daar minder last van hebben maar daar zal de drukte toe nemen. Meer vraag betekend ook hogere prijzen.
Een skivakantie (met een pubergezin) is natuurlijk al prijzig. Maar het zal op deze manier steeds meer een bezigheid wordt voor gezinnen die het kunnen/willen betalen.
Toch wens ik iedereen die nu gaat of aan het skien is: Heel veel plezier!! Geniet er van!! En op de veiligheid (van je mede piste genoten en van je zelf)
Marco ski | 02-01-2023 - 08:46
Ja daar heb je gelijk in Marco als dit het nieuwe scenario wordt met het zachte weer rond de kerstdagen ( Zwitserland gister 20.2 gr. ) dan zullen de prijzen inderdaad flink gaan stijgen, en dan wordt skiën in de Alpen een luxe bezigheid, maar ja het WEER en de NATUUR gaat zijn eigen weg en daar valt weinig tegen te doen . 👉🌨🏔⛷️🌞👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 02-01-2023 - 09:23
Helder verhaal Marco, het is al duur en zien ieder jaar de prijzen stijgen. Dit jaar weer naar Sölden over 2 weken maar uitgerekend dat we met hotel en alle kosten €3200 euro kwijt zijn. Met zijn tweeën. Toch veel geld voor een weekje. En net wat je zegt zal het duurder worden.
Manfred Borman | 02-01-2023 - 10:11
Je hebt gelijk, Marco, om niet naar Samoëns te komen.
Het is hier huilen met de pet op.
Gisteren in Flaine geweest, waar boven de 2200m naar hertelust kan geschaatst worden op de (vooral voor de middag) veelal verijsde pisten en richting dorp door de modder-pap dabben.
Vandaag doen we een uitstap naar het middeleeuwse Yvoire, aan het meer van Genève.
OOk niet fout.
De kinderen, die pas gisteren aangekomen waren, zijn terug richting Flaine, voor hun eerste skidag. Hopelijk valt het mee.
In de skishop, vanmorgen, om ski's te huren voor de kids, waren ze bezig met de mountainbikes uit te stallen, daar was meer vraag naar dan naar huur ski's!!!
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:13
Als je de reissom niet terug krijgt dan ga je toch gewoon….de zon schijnt en er zijn altijd wel pistes open. Tip volgende keer met kerst boven 1500 meter boeken, hiero in obertauern goede pistes en alles dus 100km kan geskied worden.
jeroen wintersport | 02-01-2023 - 12:20
Helga Altena | 02-01-2023 - 14:13
Ik zie toch ook in Obertauern dat niet alle pistes meer zo best zijn.
Helga Altena | 02-01-2023 - 14:14
Te veel ‘ALS’ in die verkoeling/sneeuwval vrees ik. Al blijf ik natuurlijk hopen 🤞🏻
Luc Cap | 02-01-2023 - 09:25
Bittere pil maar wel juiste beslissing (denk ik). Tegen grassprieten aankijken zonder alternatief is vervelender (en kostbaarder) dan verschuiven. Niet iedereen kan zich dat echter veroorloven. Juist om die reden zouden accommodaties flexibeler moeten en kunnen zijn: wat is er op tegen op de gast een gratis of sterk gereduceerde verschuiving aan te bieden? Uiteindelijk verdien je dat met tevreden gasten weer terug.
Ben het met je conclusies over de toekomst van de wintersportbranche eens. Als het zich inderdaad gaat afspelen in kortere tijd (waarmee de lucratieve kerst- en paasperiode wegvallen) en hogerop de hellingen (waarbij ook de investeringen duurder en uit milieuoverwegingen moeilijker zullen zijn) wordt het elitair. Skigebieden zullen niet alleen de prijzen verhogen, ook komt een maximaal aantal skiërs per dag (zoals in veel USA- gebieden al jaren gebruikelijk is) ook dichtbij.
Lichtpuntje: de toekomst is ongewis, de geschiedenis laat zien dat warmere en koudere jaren elkaar afwisselen en een week of twee geleden zag het er eigenlijk rooskleurig uit. Kerst is altijd al wisselvallig geweest 😉
Clemens Gjertsen | 02-01-2023 - 09:30
Maar nu is ook heel januari in het gedrang met hun winterse hittegolven. Niet alleen Kerst
Luc Cap | 02-01-2023 - 09:59
Pasen is tegenwoordig altijd beter dan kerst.Tot corona altijd met pasen geweest en altijd zalig geskiet, vaak nog met een flinke sneeuwbuien er bovenop.
an Vb | 02-01-2023 - 10:02
Als je de langjarige gemiddelde sneeuwhoogtes bekijkt dan is kerst en begin januari altijd al de periode geweest met de minste sneeuw. Door de opwarming valt dat nu nog meer op. Februari en maart zijn de periodes met de meeste en beste sneeuw.
Rolf Diepeveen | 02-01-2023 - 10:11
We moeten de zaak nu ook weer niet te veel overdrijven.
Begin december lag er hier in Samoëns flink wat sneeuw in het dorp en 60 cm op de pistes.
Da's allemaal weg..
Jammer genoeg hebben wij dit jaar hier in de Alen de keerzijde van de winterellende-medaille van Noord Amerika gekregen, waar een waanzinnige winterprik heeft plaatsgevonden.
In de Zuidelijke Alpen (Dolo's-Hautes Alpes,..) zijn de condities dan weer relatief goed.
Dit, terwijl er in de Hautes Alpes vorig jaar enkel in november en tot 5 december sneeuw van betekenis viel en de rest van het seizoen op kunstsneeuw moest drijven.
Nu ligt daar boven méér dan 1 meter sneeuw en in het dorp 60 cm.
Om maar te zeggen, hoe alles relatief is. En zeker het weer.
Uiteraard warmt onze kluit stilaan op, en zullen wij daar meer rekening mee moeten gaan houden, maar paniek is altijd een slechte raadgever.
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:33
@ Rolf Diepeveen : Dat is ongeveer juist, maar als er sneeuw ligt in januari (en ik ga al héél mijn leven tijdens de "witte weken" in januari skiën), dan is de kwaliteit vaak perfect. Zo goed als nooit tekort aan sneeuw en bijna altijd top sneeuw.
In maart ligt er misschien wel meer, wat logisch is uiteraard, maar is de kwaliteit vaak een heel stuk minder.
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:39
Zo is het ook Marc, afgelopen jaren juist enorme sneeuwdumps met kerst afgewisseld met warmere perioden. Dit jaar is het extreem.
Maakt het erg vervelend deze 2 weken, maar verloren voor de komende jaren is het nog niet.
Dorpen zullen zich wel meer moeten voorbereiden en bij koude enorme basislaag met kunstsneeuw moeten fabriceren of de hoogte. Oostenrijk en Italië liggen hierin wel voorop. Aantal gebieden zal zich ook meer op de zomer gaan richten.
Arjan den Hartogh | 02-01-2023 - 13:13
Voor de liefhebbers: hier een link naar de meetgegevens van het gebied bij Riederalp op 2500 meter. Naar beneden scrollen om de grafiek te zien met de langjarige gemiddelden: whiterisk.ch/de/snow/station/IMIS/EGH2?returnMeasurementParameter=HEIGHT_NEW_SNOW_1D. De rode lijn is het actuele seizoen.
Dit patroon zie je eigenlijk overal in de Alpen terug. Eind december/begin januari is in warme jaren de kans op weinig tot geen sneeuw het grootst, vooral onder de 2000 meter.
Rolf Diepeveen | 02-01-2023 - 14:12
Helemaal mee eens en geen garantie dat zich dit regelmatig voor zal doen in de toekomst! Kan bestaat dat er straks in Januari nog genoeg sneeuw valt om het goed te maken, eerst jaar van corona lag er pakken sneeuw al in december…
Mario Cupic | 02-01-2023 - 15:24
Paar sfeebeeldjes uit Flaine
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:17
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:19
Sorry voor die 'liggende beelden'
marc van de poel | 02-01-2023 - 10:40
Geen punt Marc, draai m’n hoofd voor jouw foto’s naar links 🤣
Probeer er nog iets van te maken 👍☕️🍾
Bertil Blaas | 02-01-2023 - 13:21
Hier weeral kaiserwetter! De sneeuw condities kunnen beter,maar mogen hier op de hochzeiger zeker nog niet klagen.
Marijke De smedt | 02-01-2023 - 10:47
Met ingehouden adem open ik elke dag weer de app. Sneeuwzekerheid is altijd tricky in de lager gelegen gebieden in het begin van het seizoen daarom zorgen we dat we in januari hoog genoeg zitten. Maar dit is van een andere orde dan alleen maar weinig sneeuw. Ik kan me niet herinneren dat zelfs Belle Plagne het ooit zo slecht heeft gehad. Ik zie nu ook in het locale weerbericht dat de temperatuur gaat dalen dus laat dan in elk geval die sneeuwkanonnen maar op volle toeren draaien. We hebben nog krap 2 weken voor wat pisteherstel dus we duimen ons gek! Degenen die nu op wintersport zijn wens ik ondanks alles toch veel plezier en doe voorzichtig!
Mascha Keijzer | 02-01-2023 - 11:11
Ik wacht op je fijne updates @Mascha, wij gaan eind januari naar La Plagne. 🍀
Greet ☀️ | 02-01-2023 - 13:01
@Greet, hopelijk worden het updates waar je blij van wordt! :)
Mascha Keijzer | 02-01-2023 - 13:29
Iemand een update vanuit Serre-Chevalier?
Matthias Vandendriessche | 02-01-2023 - 12:01
We zijn hier deze week, skieen gaat prima tot in het dorp afdaling is mogelijk! Denk dat we echt mazzel hebben gezien de situatie bij andere gebieden. Sochtends wel ijs en middag wat papperig, maar we klagen zeker niet!
Dan Veen | 02-01-2023 - 17:16
Wij vertrekken 13 januari naar Ischgl!! Hopen dat het daar ook nog wat bijsneeuwt 🙏🙏🙏
Dirk Van Hoeydonck | 02-01-2023 - 12:37
Gisteren een prachtige wandeling gemaakt naar de ofterswang horn. Liep langs een ijzige skipiste die nog open is. Vandaag onze laatste dag hier. Veel lol gehad maar helaas te weinig sneeuw en kou. Begin Februari een andere bestemming op het programma hopelijk met bakken sneeuw!
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 12:40
Geen sneeuw meer hier te vinden.
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 12:44
Echt bizar,hè!Dennis!😕😔🌨❄️🥰
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 02-01-2023 - 12:45
Ja de mollen zijn alweer wakker Koos, zelf de vliegen zijn er alweer.
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 12:48
Mooie foto’s maar waanzinnige toestand.
Gelukkig hebben jullie je nog vermaakt en nog een ski vakantie als mogelijkheid. Graag een nieuwe meter ❄️❄️❄️tegen dan 👍👍
Bertil Blaas | 02-01-2023 - 13:19
Dennis in lage landen is het nu grauw, grijs en regen, dus geniet toch van dat prachtige zonnetje !
Harry Verduin | 02-01-2023 - 14:59
Jazeker Harry, volop genoten van de zon!
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 16:24
Klopt helemaal Bertil, jij snapt het 😉
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 17:58
In de verte ligt oberstdorf, heel hoog in de bergen ligt nog wat sneeuw.
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 12:47
Wat is het moeilijk dit jaar, weinig sneeuw, geen sneeuw, ijzige pistes. Het zorgt voor een ‘geen zin in’ gevoel. Wij vertrekken 20-1, minder dan 3 weken, naar Cervinia. Dat ligt hoog (2000m) en het gebied gaat tot 3800 m. Vorig jaar had het na kerst daar ook niet meer gesneeuwd. Ze hielden de pistes goed met kanonnensneeuw maar het is toch anders dan natuurlijke sneeuw. Nu is het helemaal slecht met die warmte en zelfs regen erop. Ik ga het wel eerst eens bekijken voor ik op de latten stap. Mij zie je niet op ijs pistes. Dan doe ik wel iets anders. Ik voel weinig voorpret dit jaar, voor het eerst in 45 jaar!
Marja Skiër | 02-01-2023 - 13:15
Mijn voorpret krijgen ze niet stuk hoor Marja 😄😃👍 ik blijf erin geloven . 👉🌨🌨🏔⛷️👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 02-01-2023 - 16:06
Nou Marja, wij blijven er toch in geloven dat zo vanaf 10/1, links en rechts de pisten worden opgefrist ❄️❄️❄️❄️ Dus verwacht toch zeker voor de Zermatt/ Cervinia regio wat verbetering.
En in zo een pracht wereld te verblijven is ook vakantie. 👍⛷👍 komt goed.
Bertil Blaas | 02-01-2023 - 19:15
Er gaat het een en ander veranderen...
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-01-2023 - 13:20
Gisteravond las ik ook ergens dat er 50 a 60 cm verwacht wordt in Frankrijk
volgende week maar ik dacht, eerst zien,dan geloven. Zou het dan toch? :O
Mascha Keijzer | 02-01-2023 - 13:34
Pakt Oostenrijk ook een beetje mee?
Hanne N | 02-01-2023 - 14:00
Jawel. Maar het zwaartepunt ligt meer op de Franse Alpen
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-01-2023 - 14:09
Dag Michael ,van wanner zou het eventueel gaan sneeuwen in bvb de zugspitsearena ?
martin libbrecht | 02-01-2023 - 14:27
Tenzij het naar de Dolomieten verhuist…🤔
Luc Cap | 02-01-2023 - 14:33
Na volgend weekend Martin
Sneeuwhoogte.nl | Michael | 02-01-2023 - 14:42
Op de weersites die blijkbaar met de kaarten van ECMWF werken lees ik dat het vanaf 8 januari echt zal gaan sneeuwen. duimenduimenduimen
Mascha Keijzer | 02-01-2023 - 17:08
En GFS geeft blijvend zacht. Maar GFS is gewoonlijk voor 99 % verkeerd 😂
Luc Cap | 02-01-2023 - 17:15
Volgens mij hebben we een aantal sneeuwrijke winters op rij achter de rug en nu ineens raken we in paniek vanwege de opwarming? Ik heb 30 jaar geleden ook al eens een week lang in t-shirt op de alpenweiden van Fieberbrunn gewandeld.
Leo Helleman | 02-01-2023 - 13:24
precies, die warmere winters zijn van alle tijden. 40 jaar geleden ook onder bagger omstandigheden geskied, en de sneeuwkanonnen moesten toen nog worden uitgevonden.
niek Tap | 02-01-2023 - 14:02
Ach Leo, je hebt gelijk, die herinneringen heb ik ook. In de Dolomieten nb, 40 jaar geleden, we jumpten van hoopje sneeuw naar hoopje sneeuw over een Alpenweitje in Arraba, sneeuwkanonnen, nooit van gehoord toen. En toch alle plezier gehad. Maar toen was ik jong, nu op mijn 64ste en met de nodige blessures van jewelste in mijn koppie, heb ik toch behoefte aan goede sneeuwrijke pistes en goed zicht. Ik wil heel blijven! Dus ik heb het nu toch een beetje benauwd.
Marja Skiër | 02-01-2023 - 14:18
Je bent rijp voor Skandinavië😁😁😁
Clemens Gjertsen | 02-01-2023 - 15:42
Ja dat zeg ik ook steeds. We zijn een beetje verwend geraakt de laatste jaren want een wit winterwonderland is met Kerst nooit gegarandeerd geweest. Ook voor het internet en sneeuwkanonnen tijdperk zocht ik het al bij voorkeur hogerop maar ook dat was geen garantie. En bij gebrek aan internet belde ik bijna dagelijks de sneeuwhoogtelijn in de periode voorafgaandaan mijn wintersport. Hahaha
Mascha Keijzer | 02-01-2023 - 17:06
Het gaat niet om die ene keer. Maar je ziet meer warmere en langere periodes dan koude tegenwoordig. Is vaak genoeg uitgelegd hier op sneeuwhoogte. Beter lezen en verdiepen in de informatie is mijn tip.
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 02-01-2023 - 17:55
@ idd Dennis. Het gaat om de veelal langdurige patronen.
En wat mij opvalt dat als weer modellen twijfelen tussen zachte en koude oplossingen in tijd van opwarming heel vaak de zachte toer wint.
En ja in jaren 70 en 80 kwam een sneeuwarme periode ook voor en liet men op Journaals zien. We doen het ermee, half Jan. kouder met vocht. ❄️❄️In Alpen !!
Bertil Blaas | 02-01-2023 - 19:21
👍
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 03-01-2023 - 11:42
Wij zijn een paar jaar geleden ook geweest met kerst. Veel zon, weinig sneeuw, het was lente!
Nu gaan we de 20e en ik blijf geloven in een sneeuwdump of in ieder geval verbetering! Dan worden we allemaal weer enthousiast!👊🤗
Anita ❤ snow | 02-01-2023 - 14:10
Zo is dat Anita we blijven positief hoor. 👉🌨🏔⛷️👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 02-01-2023 - 16:09
Saalbach Hinterglemm, erg zwaar skiën in de papsneeuw voor mijn dochter, veel te warm. Maar we blijven volhouden en hopen dat de mensen die na ons gaan een toch wat kouder weertype met sneeuw krijgen. Ik sta al sinds de jaren 80 op de pistes maar dit heb ik zelfs nog nooit meegemaakt.
Koen ⛷❄️ van de Pol | 02-01-2023 - 14:13
Gisteren top condities en perfect geprepareerde pistes in Val Thorens/Orelle. Niet alles is slecht.
Jeroen M | 02-01-2023 - 14:53
Idd als je een té laag skigebied kiest ben je sowieso gesjosd
Luc Cap | 02-01-2023 - 15:39
Ja maar dat blijft altijd een gok Luc jaren lang ging het goed in deze periode met het sneeuwdek ook op de lagere pistes : maar er kan zit ook wel eens een minder sneeuw jaar tussen zitten dat is het risico wat je neemt als je vroeg op wintersport vakantie gaat . 👉🌨🏔⛷️👍
PETER. Dit Jaar BERWANG. | 02-01-2023 - 16:16
Ilse van Voorden-vd Neut | 02-01-2023 - 16:49
Hier in Solden is het genieten. Dalafdaling in de ochtend nog goed daarna niet meer maar bovenin echt goed
Ilse van Voorden-vd Neut | 02-01-2023 - 16:50
Koos, ik heb gisteren jouw prachtige reacties gezien. Echt om blij van te worden. Dat wilde ik je toch nog even laten weten.🛷🚞
Gerda Hensen | 02-01-2023 - 17:08
Dank je,Gerda!!Ik had je al gemist!🤣💪😍🇨🇭🛷
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 02-01-2023 - 19:45
Blij en dankbaar dat we nog aardig wat sneeuw gezien hebben en iedergeval geweldig kunnen sleeën!!!🛷❄️🌨🥰🇨🇭🚞
Koos /Jungfrau region!🇨🇭😍 | 02-01-2023 - 19:46
Nu twee dagen in Saint Sorlin, Frankrijk. Aangezien we verwacht hadden vrijwel niets te kunnen doen valt het goed mee ! 😃 er zijn meer dan genoeg pistes open. Ja, het is papsneeuw, veel boekels en zwaar skiën, zeker vanaf een uur of twee, maar we zijn allang blij dat we gewoon de hele dag lekker kunnen wintersporten. Wel veel valpartijen en ongevallen gezien. Boven wordt het nu in rap tempo steeds bruiner en de sneeuwkanonnen kunnen niet aan omdat het te warm is. Het dooit al met al vrij hard. Hopelijk kunnen we de week volmaken, elke dag is er een.
Nicky Ski | 02-01-2023 - 17:15
Overigens grote drukte op de pistes hier omdat er in de omliggende plaatsen (bijna) geen sneeuw meer ligt. Iedereen komt hier naartoe.
Nicky Ski | 02-01-2023 - 17:16
Vandaag toch fijn kunnen skiën in La Rosiere. En het wordt hier de komende dagen toch kouder dus ik verwacht de rest van de week ook op de latten te staan. Morgen naar de Italiaanse kant.
Siep Wivo | 02-01-2023 - 17:35
In Bramberg am Wildkogel valt het ons erg mee! Zeker s morgens goede pistes. En heerlijk met het zonnetje erbij ☀️ genieten!
Lonneke Neeleman | 02-01-2023 - 17:36
Waren wij gisteren ook. Inderdaad goed te doen daar!
Snow Scooter | 02-01-2023 - 17:52
Goed te horen! Zaterdag gaan wij ook weer die kant op.
Carin L. | 02-01-2023 - 18:15
Inderdaad erg goed om te horen. Wij komen zaterdag aan in Neukirchen.
Lijkt ook weer wat kouder te worden....dus gunstig(er) vooruitzicht
Richard M. | 02-01-2023 - 18:39
Nog een positief bericht. Fantastisch geskied vandaag in Les 3 Vallées. Overal geweest rond Courchevel, met als hoogtepunt l'Eclipse, de nieuwe piste voor de wereldkampioenschappen afdaling in top conditie met eindpunt op 1300m! Like a champion met de hele familie. In Meribel Mottaret zijn de condities nog het minst. En als je alleen op prima sneeuw kan skien, dan kun je hier naar Val Thorens.
Erik Klein | 02-01-2023 - 17:43
Erik Klein | 02-01-2023 - 17:56
Aha, die zullen wij dan eens gaan uittesten in de krokusvakantie!
Katrien DG | 02-01-2023 - 18:59
Vandaag Hochkrimml en Konigsleiten ook daar voldoende sneeuw. Wel iets ijzig maar zeker geen bruine pistes met papsneeuw. Genieten!
Snow Scooter | 02-01-2023 - 17:50
Snow Scooter | 02-01-2023 - 17:51
Vandaag veel km gemaakt in Val Cenis, tot 13:00 goede, wat ijzige pistes met dun laagje kunstsneeuw , onderin wat meer bulten . Lokaal tussen 2 bergkammen bulderende wind en nevel uit IT. Paar pistes dicht.., overall is het prima te doen.
Mario Saslong | 02-01-2023 - 18:07
Hopfgarten middelstation, vandaag maar gaan vliegen🪂het is overigens in de Skiwelt nog goed te ⛷maar wel tijd voor een flinke dump
Harold van der Neut | 02-01-2023 - 18:14
Interessant en mooi 👍
Bertil Blaas | 02-01-2023 - 19:32
Vandaag ontdekt dat de oversteek valloire valmeinier ook per skilift kan gebeuren ( ze hebben er lift voor aangepast) dus ipv te sukkelen op een kapotgeskiede ijspiste nu gewoon de zetellift genomen. De hoge pistes in valloire en valmeinier zijn prima te doen, op de rode pistes regelmatig helemaal alleen geskied dus goed kunnen doorknallen. De lagere s ochtends hard, s middags pap met vleugje steen. Al bij al best doenbaar
an Vb | 02-01-2023 - 18:41
An, van zodra pistes Armera en Graphil gesloten zijn kan je steeds met de Grandes Dozes-lift terug naar beneden, da’s al jaren zo en kan je ook zien als je aankomt boven met dezelfde lift. Het is natuurlijk dan 3 lange liften na elkaar, maar kom t’is dikwijls beter dan een ijzige en drukke Pierre du Midi of Combe d’Orsiere. Veel plezier nog!
Greet ☀️ | 02-01-2023 - 18:47
Even tussendoor: die foto bij het weerbericht van vandaag uit Noorwegen is prachtig!👌
Anita ❤ snow | 02-01-2023 - 18:55
Vandaag naar de Marmolada geskied. Heel mooi om daar boven te staan, maar de afdaling was redelijk ijzig. Vooral het eerste stukje. Op de terugweg, na mijn eerste bombardino, ons nog erg moeten haasten om naar Alba (Canazei) terug te geraken. Door een plotse mist, konden we de lift terug naar Alba moeilijk vinden en kwen we te laat toe. Dan maar de leuke dalafdaling naar Canazei genomen en lang op de skibus gewacht.
Katrien DG | 02-01-2023 - 19:02
Katrien DG | 02-01-2023 - 19:11
Mijn eerste bombardino :-)
Katrien DG | 02-01-2023 - 19:11
@ Dennis : alles goed gelukt met de tol. Tol voor Brennerpas online gekocht in de auto, want het tankstation waar we gestopt waren, had alleen een kleefvignet voor de snelweg.
Katrien DG | 02-01-2023 - 19:12
Mijn favoriet 🤩 Is dat de hut met al die vlaggen? Jammer dat je de lift hebt gemist maar die dalafdaling is idd erg leuk. Panorama tour al gedaan?
Siona B | 02-01-2023 - 19:47
Ja veel vlaggen. Bovenaan de lift waar je rechts richting Marmolada kunt gaan of links terug naar Arabba/ Wella Ronda. Was wel spannend op de terugweg. Morgen Selva verkennen, maar we zullen op tijd aan de terugweg beginnen ;-)
Katrien DG | 02-01-2023 - 20:02
Jammjammjamham😋😋😋
Annet S | 02-01-2023 - 20:32
Is de Panorama tour goed te doen in een dag? Wij vertrekken vanuit Alba, gaat dat ook voor die tour? Ik moet toegeven dat we de skiplannetjes echt niet goed vinden. Ze zijn ook niet compleet...
Katrien DG | 02-01-2023 - 20:48
Vanuit Alba is die heel makkelijk te doen op 1 dag. Onderweg kom je links aan de piste een hut tegen waar je vanaf het terras een prachtig uitzicht hebt. Weet de naam niet, wij noemen hem Heidi 😂 Herkenbaar aan ronde sauna (?) op te terras.
Siona B | 02-01-2023 - 21:26
Als je de weg terug wil vinden, altijd op zoek gaan naar borden Sella Ronda. Kan dan niet missen. Zowel links als rechtsom, je dan altijd uit in de kom van Canazei. Kristiana lift omhoog en je bent weer bij de gondel naar Alba
Siona B | 02-01-2023 - 21:29
Enig idee waar die juist begint dan ? Wij hebben echt last met de skiplannetjes hier. Te veel Frankrijk gewoon...
Katrien DG | 02-01-2023 - 21:50
Dat ga ik zeker eens proberen Steph. Was wel blij dat het niet naar mijn benen zonk...dus was niet al te straf, of misschien eerder te klein 😅
Katrien DG | 02-01-2023 - 21:51
Katrien, je moet eens een Calimero proberen, is een Bombardino met een expresso. Echt lekker 👍😉.
Steph Priem | 02-01-2023 - 21:52
Voor Pano tour niet de grote gondel omhoog maar de kleine gondels vanuit Alba. Dus de andere kant op richting Pozza di Fassa. Daarna helemaal omhoog. Je komt vanzelf borden tegen. Als afsluiter op de terugweg een prachtige zwarte piste naar Alba 😉 Plannetjes zijn Idd ruk. Er is ook een app maar zelf nooit gebruikt.
Siona B | 02-01-2023 - 22:01
Ik moet nog een kleine 2 weken wachten…🙃😉😋
Francesco Livigno | 02-01-2023 - 22:30
Goed zo!
Dennis Arabba/Samnaun ⛷️ | 03-01-2023 - 11:40
Chatel: boven 2000 m gaat het nog een "beetje" behalve in de schaduw daar veel ijs. Lager papsneeuw en modder. Jammer!
Erwin van Leeuwen | 02-01-2023 - 21:04
Sneeuw is er alleen op de hoog gelegen pistes rond de Mont Blanc maar uitzichten zijn evengoed schitterend!
Sandra Sjollema | 02-01-2023 - 21:25
La Norma, de groene dalafdaling is nog verrassend goed. Wel wat mindere plekken, maar prima te doen. Bijna alle pistes hebben wel wat slechte plekken, maar we hebben heerlijk geskied vandaag (en de kinderen ook nog gesleed). Forret en de Arlette vonden we wel echt hele slechte stukken hebben
Erica van H | 02-01-2023 - 21:45
Net terug uit SkiWelt, was fantastisch! Goeie sneeuw, prachtig weer, alles zoals het hoort! Rond de jaarwisseling wel wat warmer geworden, dus nog net op tijd terug richting België gekeerd.
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹 | 02-01-2023 - 21:46
Skiwelt uit de fantasie, heerlijk !
Harry Verduin | 02-01-2023 - 22:58
Dank Michael, eens kijken wat het gaat worden volgende week ..
Bergo Mons | 02-01-2023 - 23:25
Foto van 31 december in Söll, Tirol. Prachtige omstandigheden met veel zon en prima sneeuw!
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹 | 03-01-2023 - 06:50
Bovenop Hohe Salve, perfect weertje op 31 december! Sneeuw totaal niet papperig zoals men in de media beweren. Condities in Söll wel pak beter dan aan de zijde van Hopfgarten, daar iets minder sneeuw door de zuidgerichte zijde
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹 | 03-01-2023 - 06:52
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Een 'dump' is skiërs- en snowboarderstaal voor een flinke portie verse sneeuw. In het engels zeg je ook: "It's dumpin' like hell".
Duitse term voor de stuwing van neerslagfronten uit het noorden of noordwesten tegen de Alpen aan. Goed voor urenlange zo niet dagenlange sneeuwval.
De North Atlantic Oscillation is gedefinieerd als het gemiddelde luchtdrukverschil tussen een meetpunt op IJsland enerzijds en eenmeetpunt in Portugal of op de Azoren anderzijds. De NAO pendelt onregelmatig tussen positieve en negatieve waarden. De NAO heeft een sterke invloed op het winterweer in West-Europa. Een positieve NAO zorgt voor sterke aanvoer van zachte oceaanlucht op onze breedten en voor een droge winter in het mediterane gebied. Een negatieve NAO zorgt voor warmere winters op Groenland, nattere winters in de zuidelijke landen en strengere winters in West-Europa inclusief het Alpengebied.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
De occlusie is dat gedeelte van een depressie, waar het sneller bewegende koufront het trager bewegende warmtefromt van west naar oost heeft ingehaald. Op de weerkaart is de occlusie gemarkeerd met afwisselende driehoekjes en halve cirkels (combinatie van warmfront en koufront dus). Aan de grond is de warme sector tussen warm- en koufront dan niet meer te vinden. Aan de grond ga je bij de frontpassage van koud naar koud. Hoger in de atmosfeer is de warme sector te vinden als een enorme bak zachte vochtige lucht die langzaam wordt uitgeknepen. Niet voor niets is de occlusiezone de altijd het meest actieve neerslaggebied bij elke depressie.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Als een actief neerslagfront over een gebergte heen schuift, ontstaat vaak aan de lijzijde van het gebergte een nieuw klein lagedrukgebied. De op elkaar botsende luchtmassa s gaan rondom dit punt tollen en worden sneller omhoog geschroefd. Goed voor een aanzienlijke intensivering van de neerslag. Niet zelden wordt zelfs een onder invloed van een hogedrukgebied oplossend front dit effect plotseling weer geactiveerd.
Isobaren zijn lijnen van gelijke luchtdruk. Vanwege de rotatie van de aarde en de resulterende corioliskracht stroomt lucht niet van het hogedrukgebied recht naar het lagedrukgebied. Nee, de lucht wordt gedwongen te gaan cirkelen praktisch evenwijdig aan de isobaren tegen de klok om het lagedrukgebied. Hoe dichter de isobaren tegen elkaar liggen op de weerkaart hoe harder de wind.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Retrograde beweging duidt bij ons op een neerslagfront dat van oost naar west beweegt in plaats van de gebruikelijke route van west naar oost. Vaak zie je dan een deel van een langgerekt front een eigen leven gaat leiden en vrolijk terug naar het westen kronkelt.
Freeskiing is een tamelijk jonge tak van de skisport. Het is de evolutie van het old school freestylen. Het verschil met het coole maar meer gemoedelijke freeriden is dat de freeskiërs steiler en aggressiever afdalen van nog hogere toppen. De freeskiërs nemen veel risico en krijgen daarvoor de ultieme adrenaline kick.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten zuiden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Omkering van het normale temperatuurverloop in de onderste laag van de atmosfeer (troposfeer). Normaal is het boven koud en onder warm. Bij een inversie is het onder koud en boven warm. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht is die situatie heel stabiel. Alleen de zon of een harde wind (frontpassage) kunnen de inversie opruimen. Omdat de zon 's winters minder kracht heeft treden inversies vooral in het winterseizoen op. In de zomer daarentegen maakt de zonnewarmte binnen een paar uur korte metten met de bodeminversie die in een heldere nacht ontstaat.
de van de wind afgekeerde zijde
de naar de wind toe gekeerde zijde
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
Beruchte stormachtige zuidelijke wind over de Alpen. Brengt regen en sneeuw aan de zuidkant en droge (te) zachte lucht in de dalen aan de noordkant.
La Ninja is de koude fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de huidige koude fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), die doorgaans 30 tot 40 jaar duurt, treden duidelijk meer en sterkere La Ninja's op.
El Ninjo is de warme fase van de El Ninjo Southern Oscillation (ENSO). Deze schommeling tussen koud en warm oppervlakte water in de equatoriale Stille Oceaan fluctueert in periodes van 2 tot 3 jaar. In de warme fase van de Pacific Decadal Oscillation (PDO), zoals tussen 1970 en 2000, treden duidelijk meer en sterkere El Ninjo's op
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Ten noorden van de Alpenhoofdkam die van Menton in Zuid-Frankrijk langs alle hoogste alpentoppen verloopt tot aan de Wiener Wald bij Wenen.
Polar lows kunnen met name in de herfst en vroege winter voor de kust van Noorwegen ontstaan als een ijzige noordwester over het nog zachte zeewater strijkt. De grote buienclusters die daarbij ontstaan kunnen in heel zeldzame gevallen transformeren tot een soort mini-hurricane. Een polar low dus. Dit is het recept voor grote sneeuwhoeveelheden in onze contreien.
Aanduiding voor een hogedrukgebied boven de Alpen dat maar heel tijdelijk tussen twee neerslagperiodes invloed krijgt. Kan dan voor enkele dagen voor spectaculair mooi bergweer zorgen, hoewel 's winters in de lagere dalen ook hardnekkige nevel optreedt.
Lijn van gelijke luchtdruk op een weerkaart
Sudden Stratospheric Warming - winterfenomeen voor het eerst in 1952 waargenomen waarbij de zeer ijle lucht op het 10hPa vlak hoog in de stratosfeer boven de noordpool plotseling tientallen graden opwarmt. Komt gemiddeld elke twee jaar voor.
komvormige laagte in een karstgebied (kalkgebied) gevormd door instorting van een grote grot.
Gebied met zachte lucht onder een depressie tussen het warmfront in het oosten en koufront in het westen. Kruipt er een hogedrukgebied tussen die twee, dan kan het koufront het warmfront niet inhalen en blijft de warme sector open.
Situatie met gelijktijdig depressieactiviteit aan de noordkant en aan de zuidkant van de Alpen. Meestal de combinatie van een groot koufront in het noorden en een Genua-Laag in het zuiden.
Global Forecasting System - een Amerikaans mondiaal weermodel dat 4x per dag voor de komende 16 dagen weerdata voor talloze parameters uitspuugt. De resultaten zijn voor iedereen gratis te benutten. Veel weerwebsites maken gebruik van deze data om weerkaarten te produceren.
Uitstulping van het Azoren-hoog over de westelijk Alpen, soms ook tot in het westen van Oostenrijk. Stituatie waarbij het westen erg zonnig en droog kan zijn terwijl het in het oosten dumpt of tenminste bewolkt is.
Situatie waarbij een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk sneeuwrijke koufronten tegen de noordkant van de Alpen drukt.
El Ninjo Southern Oscillation - de grillige afwisseling van El Ninjo's en La Ninja's voor de Zuid-Amerikaanse westkust met zeeringrijpendegevolgen voor het wereldwijde klimaat met name in Azië en langs de hele Amerikaanse westkust.
Atlantic Multidecaldal Oscillation - een cyclus van langdurige veranderingen in de temperatuur van het oppervlaktewater van de noordelijke Atlantische Oceaan. Koele en warme fasen duren wel 20 tot 40 jaar en verschillen ruwweg 1°C van maximum tot minimum. Deze veranderingen hebben een natuurlijke oorsprong en bestaan al tenminste 1000 jaar.
Polaire fronten - niet te verwarren met de veel heftigere polar low's - zijn eigenlijk de klappen op de vuurpijl bij grote koude koufronten. De koude lucht die achter het officiële koufront over de Noordzee richting West-Europa uitstroomt, organiseert zichzelf in een serie kleine maar heftige buienfronten. In Nederland leidt dat tot een afwisseling van zware buien en heldere luchten. In de Alpen voeden deze kleine fronten gewoon de nordstau zodat het daar soms dagenlang onafgebroken blijft sneeuwen.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
Weerterm voor insiders waarmee een krachtig winters hogedrukgebied boven Scandinavië wordt aangeduid. De bijbehorende oostenwind brengt hartje winter droge kou naar Nederland. Een situatie met optimale natuurijskansen als de zon nog een stuk lager staat, zo vanaf eind december.
"Terugkeer vanuit het Oosten", dat is de letterlijke vertaling van dit onder wintersporters zo geliefde fenomeen. Bij een pure zuidkantsituatie kan vanuit het Aostadal de neerslag ineens deels omkeren - als een terugslaande golf in een badkuip - om vanuit het oosten een variabele zone ten westen van de Frans-Italiaanse hoofdkam een flink pak poeder te bezorgen.
Met een ensemble wordt bedoeld het totale beeld van de vele testruns van een weermodel die allemaal qua startpositie bewust een heel klein beetje afwijkend zijn gemaakt van de hoofdrun. Het ensemble geeft met spaghetti-grafieken en gemiddelde kaarten een beeld over de robuustheid van de voorspelling van de hoofdrun waarin de meeste rekencapaciteit gaat zitten. Soms wordt meer waarde gehecht aan het gemiddelde van het ensemble dan aan de hoofdrun.
Stevige noordoostenwind door het Zwitserse laagland. De wind profiteert van het Bodenmeer en het Meer van Genève en tunnelt dan door het Rhônedal richting Frankrijk. De bise laat het inneralpine hooggebergte links liggen, zodat je hem daar amper voelt.
We spreken van een ijsdag wanneer op deze dag de maximum temperatuur, gemeten in een weerhut, -0,0 ºC of minder bedraagt.
Nederland heeft gemiddeld per jaar tussen de 6 en 12 ijsdagen (De Bilt: 8).
Europees model
Ten zuiden van de Alpen kan bij een noordelijke stroming in combinatie met thermische effecten boven de Golf van Genua een zgn Genualaag (depressie) ontstaan.
T850 hPa geeft de temperatuur weer op een hoogte van circa 1500 meter.
T500 hPA geeft de temperatuur weer op circa 5 kilometer hoogte
De horizontale verplaatsing van een eigenschap (bijvoorbeeld warmte, koude, vochtigheid) in de atmosfeer door de beweging van lucht (wind).
Verticale luchtbewegingen door plaatselijke verwarming van het aardoppervlak door de zon. In dergelijke situaties kan de onderste luchtlaag onstabiel van opbouw worden, waardoor zich spontaan sterke verticale bewegingen kunnen ontwikkelen. Deze verticale luchtbewegingen, zowel omhoog als omlaag gericht, waarbij transport van warmte en vocht plaatsvindt naar de hogere luchtlagen, noemt men convectie.
Een hogedrukgebied ook wel anticycloon is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, hoog is. De lucht stroomt rond het hoog met de wijzers van de klok mee.
Een lagedrukgebied, ook wel depressie, is een gebied waarin de luchtdruk, relatief ten opzichte van de omgeving, laag is. De lucht stroomt rond het laag tegen de wijzers van de klok in.
Een luchtlaag heeft een isotherme opbouw wanneer de temperatuur in die luchtlaag in de verticale richting niet verandert. Een isotherme luchtlaag is, evenals de inversie, absoluut stabiel van opbouw.
De"Alpenhoofdkam" is een denkbeeldige lijn die gevormd wordt door de hoogste toppen van de Alpen welke van oost naar west en via de westelijke Alpen deels van noord naar zuid verlopen en een regionale water en weerbarrierre vormen.
De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).
Atmosfeer is het woord dat we gebruiken voor de gaslaag om de aarde. Het kan verdeeld worden in verschillende lagen: deze lagen zijn verschillend in temperatuur en hoogte. Er kan geen scherpe lijn worden getrokken tussen de verschillende lagen.
Maritiem arctische lucht (mAl) heeft zijn oorsprong boven de Noordelijke IJszee. Continentaal arctische lucht (cAl) komt uit het noorden van Scandinavië
Het Azorenhoog is een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De straalstroom is een krachtige wind op ongeveer tien kilometer hoogte. Er zijn verschillende straalstromen actief op de wereld. Zowel op het zuidelijk en noordelijk halfrond, als bij de Evenaar en op de Noord- en Zuidpool.
De zogenaamde ‘polar vortex’ vormt een belangrijk onderdeel van het omvangrijke complexe systeem in onze atmosfeer dat resulteert in ons weerbeeld aan de grond. De ‘Polar Vortex’ wordt gevormd door koude lucht rondom de polen, vanaf 5 kilometer boven het aardoppervlak. Deze aanwezigheid van kou levert lagedrukwerking op in de bovenlucht.
Een Ensemble verwachting komt tot stand door een weerverwachtingmodel (bijvoorbeeld GFS of ECMWF model) meerdere malen te laten rekenen met steeds iets veranderende beginvoorwaarden. Uit de positie van de verschillende lijnen in de getoonde kaart, kan men conclusies trekken over de betrouwbaarheid van de verwachting.
De onzekerheid van de verwachting neemt toe met de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid. In het EPS wordt de operationele ECMWF verwachting herhaald met 50 verwachtingen met een lager resolutie model. Ieder van die verwachtingen heeft een licht verstoorde begintoestand, om het effect van onzekerheden in die begintoestand te simuleren. Iedere individuele modelberekening geeft zijn eigen verwachting voor temperatuur, luchtdruk etc., alsmede voor weerselementen zoals neerslag, 2m temperatuur, windsnelheid.
Hiermee worden de gebieden (dalen) bedoeld welke tussen de noord en zuidkant van het Alpenmassief liggen (ingesloten).
Duits voor "onrust", het "onrust-spook"
In de meteorologie: op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties of omslag van het weer, zoals de ijsheiligen, kerstdepressie.
Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling wordt teruggekaatst door een bepaald object. Dit is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde.
Kaiserwetter (ook wel Königswetter) is een in de Duitse taal en volksmond gebruikte aanduiding waarmee "zonnig weer" in combinatie met een "diepblauwe wolkeloze hemel" wordt bedoeld
Grofweg de gebieden oostelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Grofweg de gebieden westelijk van de lijn Bodensee - Meer van Lugano
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Duits: bewolkt, nevelig (grauw) en nat. Bergen in de wolken.
Een bekend fenomeen wat vooral in de winter in de alpine dalen wordt waargenomen is het langzaam dalen van de sneeuwvalgrens bij aanhoudende neerslag. Hierdoor is het mogelijk dat zelfs bij hoge temperaturen de sneeuwvalgrens tot in de dalen daalt.
Constellatie met enerzijds de aanvoer van erg koude lucht vanuit het noordoosten en anderzijds vochtige warme lucht vanuit uit het zuiden. Staat altijd weer garant voor veel neerslag (sneeuw).
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht zonder dat vocht wordt toegevoerd of afgevoerd.Zodra de dauwpunt temperatuur wordt bereikt is de lucht verzadigd met waterdamp en bedraagt de relatieve vochtigheid 100 procent
Grootschalige dalende luchtbeweging in een hogedrukgebied waardoor de lucht opwarmt.
De temperaturen op circa 1400-1500 meter hoogte
De temperaturen op het 850hPA vlak (T850hPA)corresponderen met een hoogte van 1400 tot 1500 meter.
Juist ja: extra informatie -uitleg binnen een pop-up menuutje via "muiscursor op tekst"
Sneeuw uit het oosten
Depressies boven de centrale Middellandse Zee (Genua) laten met een oostelijke aanstroming vochtige lucht tegen de westelijke Alpenboog (welke noord zuid is gericht is) stromen. Door Stau effecten kan dit in de Italiaanse en aangrenzende Franse alsmede ook de zuidelijke Zwitserse Alpen veel sneeuw opleveren. Hoeveelheden van 100 topt 200 cm binnen 24 tot 48 uur zijn dan geen zeldzaamheid.
Sublimatie is de directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld ijs in strenge winters, bij erg droog weer, direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare fase dus overgeslagen. Dit verschijnsel wordt ook wel vervluchtigen genoemd. Bij overgang van gas direct naar vaste stof spreekt men van desublimeren of van verrijpen.
Dit is een verfijnd verwachtingssysteem dat met behulp van modelverwachtingen (ECMWF, pluimverwachtingen en GFS data) wordt gemaakt.Terwijl een aantal krachtige computers de toestand van de atmosfeer berekenen voor twee weken vooruit, bekijkt een krachtige rekencomputer wat een bepaalde situatie in het verleden aan weer, wind en temperatuur heeft opgeleverd. Er wordt dus gebruik gemaakt van weerdata uit het verleden. De uitkomst van deze berekeningen geeft tezamen de mos verwachting.
of anders gezegd;
Met behulp van geavanceerde statistische methodieken wordt de Directe Model Output (DMO) nabewerkt. Ook afgeleide weerelementen, die niet direct door de modellen worden berekend, worden met gebruikmaking van fysische modellen en statistische technieken afgeleid.
De föhn is een warme droge wind die vaak aan de noordzijde van de Alpen waait.
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Favorieten kun je instellen via je account.
aanmelden